Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

Οι ίδιοι άνθρωποι

(Μια ανοικτή επιστολή προς τον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Λουκά Λουκά).

Όσοι νομίζουν πως με την παραίτηση του Κύπρου Χρυσοστομίδη ξεπεράστηκε το πολιτικό πρόβλημα που πυροδότησαν οι συνεχείς αποκαλύψεις γύρω από το πως κατάφερε να διαφύγει από τα χέρια της δικαιοσύνης ο Αντώνης Κίτας (Αλ Καπόνε) που εξέτιε ποινή ισόβιας φυλάκισης -είχε σκοτώσει εν ψυχρώ δύο γυναίκες- διαπράττουν μεγάλο λάθος. Ωστόσο, ακόμα μεγαλύτερο λάθος διαπράττουν εκείνοι που νομίζουν πως με τον διορισμό των ποινικών ανακριτών και με, έστω, την τιμωρία των εμπλεκομένων στη σκανδαλώδη απόδρασή του –ανεξάρτητα της θέσης που έχουν- θα εξυγιανθεί το σύστημα δικαιοσύνης.

Κι αυτό γιατί με την εξέλιξη που πήρε η υπόθεση του Αλ Καπόνε φανερώνεται η επιπολαιότητα με την οποία το κυπριακό κράτος χειρίζεται διαχρονικά θέματα που άπτονται της απόλαυσης στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μελών της κυπριακής κοινωνίας, όπως είναι π.χ. αυτό της ζωής, της ασφάλειας, και ειδικότερα την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Συνεπώς, η ολοκλήρωση της έρευνας των ποινικών ανακριτών θα ήταν καλό να αποτελέσει αφορμή για μια γενικότερη επανεξέταση του γενικότερου συστήματος δικαιοσύνης στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος αστυνόμευσης και επιβολής του νόμου, απονομής δικαιοσύνης, του σωφρονιστικού συστήματος και γενικότερα του τρόπου με τον οποίο εκείνοι οι θεσμοί που είναι επιφορτισμένοι να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μελών της κοινωνίας και ειδικά των γυναικών το πράττουν.

Ας μην ξεχνάμε, πως στο κάτω κάτω αυτοί οι άνθρωποι που έκαναν πλάτες σε έναν δολοφόνο και βιαστή δύο γυναικών και του επέτρεψαν να κυκλοφορεί και να οπλοφορεί ελεύθερα, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που αρνούνται να πάρουν καταθέσεις από γυναίκες που τυγχάνουν κακοποίησης από τους συζύγους τους.

• Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που αποθαρρύνουν ή και αποτρέπουν γυναίκες και κορίτσια, θύματα βιαστών, να κινηθούν δικαστικά εναντίων των δραστών.
• Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν καταγγέλλουν έστω μια περίπτωση σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών σε μπαρ ή καμπαρέ όταν κάνουν «εφόδους» σε αυτά.
• Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κακοποιούν και βασανίζουν κρατουμένους.
• Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που φοβόταν εκείνο το άτομο που βιντεογράφησε τη σκηνή του ξυλοδαρμού των δύο φοιτητών να καταγγείλει επωνύμως.
• Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κρατούσαν ανθρώπους χωρίς δίκη για μήνες μέχρι και χρόνια στα κρατητήρια απλώς και μόνο επειδή υπέβαλαν αίτηση για παραχώρηση ασύλου.
• Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τη λάσπη που δέχεται το Κέντρο Πληροφόρησης και Στήριξης Απανέμι, η δράση του οποίου παρεμπιπτόντως είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει ένα καμπαρέ.
• Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μπλοκάρουν την αποπληρωμή τριών ευρωπαϊκών προγραμμάτων που εκτέλεσε το Κέντρο Απανέμι, οι ίδιοι που οργάνωσαν μια σκανδαλώδη «αστυνομική έρευνα» εναντίον του και αυτοί που παροτρύνουν πολίτες να κινηθούν δικαστικά εναντίον του.
• Είναι οι ίδιοι άνθρωποι για τους οποίους εκείνα τα όργανα που είναι επιφορτισμένα με την εξέταση παραπόνων που σχετίζονται με την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων συστηματικά δεν εξετάζουν τις καταγγελίες του Κέντρου Απανέμι.
• Είναι τα ίδια άτομα με τα οποία εκείνοι που καταφέρνουν να πλουτίζουν προάγοντας γυναίκες στην πορνεία, κατακλύζοντας την Κύπρο με ναρκωτικά ή στήνοντας κούρσες στον ιππόδρομο, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μοιραστούν μέρος των παράνομων κερδών τους ώστε να συνεχίσουν οι πρώτοι να κάνουν τα στραβά μάτια.
• Είναι τα ίδια άτομα που αν δεν γίνουν τομές, δεν ενδυναμωθούν οι θεσμοί, δεν αλλάξουν νοοτροπίες στο κράτος, θα είναι πάντα εκεί χωρίς να κάνουν αυτό για το οποίο αμείβονται επιδεικνύοντας στην καλύτερη περίπτωση την ίδια ανοχή στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μελών της κοινωνίας.

Για αυτό, συγχωρέστε με κύριε Υπουργέ που δεν πιστεύω πως με την ολοκλήρωση της έρευνας των ποινικών ανακριτών και την απόδοση ευθυνών σε ένα αριθμό ατόμων, όπου κι αν αυτά υπηρετούν, θα διορθωθούν τα κακώς έχοντα στο σύστημα δικαιοσύνης.

Κι αυτό γιατί εκείνο το σύστημα δικαιοσύνης που εκδίδει πληρεξούσιο ασυδοσίας στην αστυνομία, είναι καταδικασμένο να αποτύχει, ανεξάρτητα από το ποιοι το υπηρετούν και ποιες είναι οι προθέσεις τους, ενόσω δεν υπάρχουν εκείνοι οι θεσμοί που μπορούν να αποτρέψουν τη δυσλειτουργία του και να το επιτηρούν.

Και έχοντας όλα αυτά τελικά υπ’ όψιν κύριε Υπουργέ, αν πράγματι θέλετε να φέρετε εις πέρας την αποστολή που αναλάβατε, τότε πρέπει να πράξετε αναλόγως: θα πρέπει να ακούστε εκείνες τις φωνές που ζητούν τις πιο πάνω αλλαγές εδώ και χρόνια. Ο προκάτοχός σας είχε ενημερωθεί σχετικά με τις καταγγελίες του Κέντρου Απανέμι στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. Όχι όμως σχετικά με τις εισηγήσεις του. Εσείς λοιπόν, τι σκοπεύετε να πράξετε;

Στέλιος Ορφανίδης
Τηλ. 22250222/99617681
stelios.orphanides@cablenet.com.cy

2 σχόλια:

Αντιπολιτευόμενος είπε...

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στον χτεσινό Πολίτη.

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=843725&-V=archivecolumns

rose είπε...

Σε ευχαριστώ Αντιπολιτευόμενε

απάντηση δεν πήραμε ούτε γι αυτή την επιστολή