Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Ανοικτη επιστολη στον Γενικό Εισαγγελέα κ. Πέτρο Κληρίδη

Κύριε Γενικέ, μια και λόγω του πιεσμένου σας προγράμματος δεν έγινε κατορθωτή η υποβολή μιας ερώτησης από την εκπρόσωπο του Κέντρου Στήριξης και Πληροφόρησης Γυναικών Απανέμι μετά την χτεσινή σας ομιλία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, επιτρέψετε μου να σας την υποβάλω εγώ μέσω αυτής της ανοικτής επιστολής:

Θυμάστε όταν αρχές του 2006 διερωτηθήκατε γιατί εκείνος ο πολίτης που είχε καταγράψει με τη βιντεοκάμερά του τη σκηνή του ξυλοδαρμού των δύο φοιτητών από αστυνομικούς φοβόταν να καταθέσει προσωπικά και επέμενε να διατηρηθεί η ανωνυμία του όταν κατέθεσε εκείνο το βίντεο ως τεκμήριο στο γραφείο σας; Σημειώνω πως αυτή την ερώτηση την υποβάλλω έχοντας υπ’ όψιν πως τον Αύγουστο του 2008 καλέσατε τους πολίτες να συστρατευτούν μαζί με τα κρατικά όργανα για να αντιμετωπιστεί η σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών, χωρίς όμως να ξέρω αν εσείς γνωρίζετε πως εκείνο το κρατικό όργανο που είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών, δηλαδή η κυπριακή αστυνομία, όταν διενήργησε ένα δειλινό του 2007 σε κάποιες δεκάδες μπαρ και καμπαρέ εφόδους, δεν διαπίστωσε ούτε μία υπόθεση πορνείας ή σωματεμπορίας.

Ε, λοιπόν, κύριε Γενικέ, το Κέντρο Στήριξης και Πληροφόρησης Γυναικών Απανέμι που έκανε ακριβώς αυτό που είχατε ζητήσει από τους πολίτες, βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια στο μάτι του κυκλώνα, τυγχάνει μιας συνεχούς δυσμενούς μεταχείρισης από το υπουργείο «Δικαιοσύνης» και την αστυνομία, με την τελευταία να διενεργεί εδώ και δύο χρόνια μία έρευνα, χωρίς να έχει οδηγήσει καμία υπόθεση στο δικαστήριο.

Επί τη ευκαιρία, θάθελα να σας ρωτήσω επίσης εάν γνωρίζετε πως ορισμένοι πολίτες κατηγόρησαν επώνυμα συγκεκριμένο αξιωματικό της αστυνομίας που συμμετείχε στις «έρευνες» κατά του Κέντρου Απανέμι ότι επιχείρησε να τους ωθήσει να κινηθούν με προσωπικές αγωγές εναντίον του.

Ε, λοιπόν κύριε Γενικέ, αν πράγματι σας ενδιαφέρει η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, όπως είχατε αναφέρει στην ομιλία σας, νομίζω πως θάπρεπε να μάθετε λίγες περισσότερες λεπτομέρειες. Εν πάση περιπτώσει, εάν για το αρχικό σας ερώτημα δεν έχετε βρει ακόμη την απάντηση, επιτρέψατε μου να σας δώσω τη δική μου εκδοχή:

Εκείνος ο πολίτης κύριε Γενικέ, που τολμά να αμφισβητήσει την παραχώρηση από μέλη της κυπριακής αστυνομίας στον εαυτό τους του δικαιώματος να παραβαίνουν τη νομοθεσία, να βιαιοπραγούν, να παρενοχλούν, να αυθαιρετούν, να καταχρούνται της εξουσίας τους ή και να καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα άλλων μελών της κοινωνίας, βρίσκει τον μπελά του με την αστυνομία.

Πάντα στη διάθεσή σας,

Στέλιος Ορφανίδης

5 σχόλια:

lakis είπε...

Θα ήταν καλύτερα να στέλνατε στις εφημερίδες την επιστολή. Εδώ ακόμη και να την δουν αποκλείεται να δώσουν απάντηση. Μέρα καλή

Ανώνυμος είπε...

Λακη σε χαιρετω
Η επιστολη σταληκε στις εφημεριδες
Να δουμε ποιες θα την φιλοξενησουν

παρακολουθω με ενδιαφερον ολα οσα βγαινουν στο φως με την υποθεση της αποδρασης του Κιτα, ισως να μην ακους πολλά λόγω της απουσιας συο στο εξωτερικο.

Οταν ο Υπουργος Δικαιοσυνης λέει πια οτι άλλοι κανουν κουμαντο στο Υπουργείο, Αστυνομια, και στις Φυλακες και κανεις δεν δονείται - ποιος θα ασχοληθει με την επιστολη αυτη ?

ας μην προεξοφλω φυσσικα το αποτελεσμα, η ελπίδα πεθαινει τελευταία

rose είπε...

H επιστολη σημερα φιλοξενηθηκε απο την Χαραυγη

ruth_less είπε...

Την έχω διαβάσει και την Πέμπτη 18/12 στον Πολίτη.

rose είπε...

απαντηση δεν ξερω ποτε θα παρουμε