Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Προς Βουλευτές Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Τα παιδιά μεγαλώνουν.

Το δελτίο τύπου του ΚΥΠΕ, στις 15 Μαρτίου παρουσίασε τις δηλώσεις των μελών της Επιτροπής Ανθρωπινών Δικαιωμάτων μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIG) που κατέδειξε μέσα από ένα δείγμα 1000 παιδιών 12-18 χρόνων παγκύπρια, ότι 20% έτυχαν σωματικής κακοποίησης από γονείς και 9,9% κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.

Δεν διάβασα ακόμα την έρευνα και δεν γνωρίζω τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε αλλά χάρηκα που το MIG, μέσα από ένα δείγμα 1000 ατόμων, έκανε μια έρευνα που τουλάχιστον δύσκολα θα μπορέσει να αμφισβητήσει κανείς.

Διάβασα τις δηλώσεις των βουλευτών της Επιτροπής. Οι ίδιοι βουλευτές που αμφισβητούσαν το 10% της χαρτογράφησης που είχε κάνει το Κέντρο Απανέμι το 2006-7 με απόλυτα συντηρητικό τρόπο ως προς τις εκτιμήσεις του ποσοστού κακοποίησης ανηλίκων, οι ίδιοι που είχαν τότε αμφισβητήσει ακόμα και τη μεθοδολογία του Κέντρου αν και είχαν προσκληθεί στην Ημερίδα της Ειδικού Συμβούλου για την Βια στην Οικογένεια του Συμβουλίου της Ευρώπης που είχε διοργανώσει το Απανέμι στην Κύπρο, οι ίδιοι μιλούν σήμερα λες και δεν ήξεραν! Λες και είναι η πρώτη φορά που το άκουγαν!

Είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί χρειάστηκαν οι βουλευτές μας 5 ολόκληρα χρόνια για να κάνουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!


Κανείς δεν περιμένει την αλλαγή από εσάς, ως οφείλατε. Ισως μόνο όσοι και όσες έχουν βαθιά ριζωμένη την ανάγκη επειδή ένιωσαν πως κάποιες αποφάσεις σας επηρέασαν την ζωή τους, μόνο όσοι/ες έμειναν ευάλωτοι, εκτεθειμένοι, ανυπεράσπιστοι και ξαναέζησαν το τραυμα μπορούν να την φέρουν.


Το 9.9% είναι πραγματικά παιδιά και όχι μαύρα νούμερα σε άσπρες κόλλες χαρτιού και για εκείνα είναι απόλυτα προσωπικό ζήτημα. Κι όπως κάθε παιδί μεγαλώνει, έτσι κι αυτά. Μπορεί να στερήθηκαν μια ευκαιρία στην ίαση, στην απόδοση δικαιοσύνης και την αποκατάσταση ως οφείλατε να προσφέρετε, αλλά μπορούν ακόμα να την διεκδικήσουν για τον εαυτό και το μέλλον των υπολοίπων.

Ας είναι το 9.9% που θα σας καταλάβει πριν τον Μάιο 2011!


Τζούλια Καλημέρη
Κέντρο Στήριξης Γυναικών Απανέμι.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ειχατε αμφισβητήσει το 10% του Κέντρου Απανέμι Να το 9,9% να και το 20%!!!

Διαβαζα και ξαναδιάβαζα το άρθρο...

Οι ίδιοι βουλευτές και Επιτροπή που αμφισβητούσε το 10% που απέδειξε η χαρτογράφηση που ειχε κάνει το Κέντρο Απανέμι το 2006-7 με απόλυτα συντηρητικό τρόπο ως προς τις εκτιμήσεις του ποσοστού κακοποιησης ανηλικων στο 10%, οι ίδιοι, τώρα, κανουν δηλώσεις αίσχους και ντροπής για το 9,9% και 20% αναμεσα σε δειγμα 1000 παιδιων!



ΕΡΩΤΗΣΗ: 4 χρόνια σας πηρε για να κανετε ΤΙΠΟΤΑ

ακόμα πόσα για να το παραδεχτείτε???

το αρθρο ακολουθει:

ΘΥΜΑΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
Θλιβερά στοιχεία για Κύπρο

«Μια μικρή από το Γέρι μας κατήγγειλε ότι ο πατέρας της για τρια χρόνια τη βίαζε. Τη ρωτήσαμε τι έκανε. Μας είπε ότι το είπε στην μητέρα της και την έδειρε λέγοντάς της να μην το πει πουθενά. Βλέπετε στη μικρή κοινωνία Γερίου τα στόματα θα μιλούσαν και θα κατηγορούσαν». Αυτή είναι μια από τις καταγγελίες αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους που ειπώθηκαν σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σε δείγμα 1000 παιδιών 12-18 χρόνων παγκύπρια, διαπιστώθηκε ότι 20% έτυχαν σωματικής κακοποίησης από γονείς και 9,9% κακοποιήθηκαν σεξουαλικά. Αυτό κατέδειξε έρευνα του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS) η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της επιτροπής Σοφοκλής Φυττής είπε ότι τα ευρύματα της έρευνας συγκλόνισαν τα μέλη της επιτροπής. «Υπάρχουν περιπτώσεις που καταγγέλλονται, τυγχάνουν θεραπείας, ψυχολογικής στήριξης, κλπ, αλλά υπάρχουν και εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις που δεν καταγγέλλονται, αποκρύβονται. Έχουμε ζητήσει να γίνει καλύτερος συντονισμός, καλύτερη προσπάθεια ενημέρωσης όλης της κοινωνίας. Μια καλή εισήγηση είναι σταδιακά τουλάχιστον να δημιουργηθούν στις πόλεις εξειδικευμένα κέντρα αντιμετώπισης της βίας, τα οποία θα έχουν το ρόλο της ενημέρωσης όχι μόνο του κόσμου αλλά και των επαγγελματιών υγείας, θα έχουν το ρόλο του συντονισμού προγραμμάτων για τους θύτες και γενικά της επιμόρφωσης του προσωπικού ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού το οποίο χειρίζεται τέτοιες περιπτώσεις. Το θέμα αυτό θα το παρακολουθούμε διότι είναι τεράστιας σημασίας», πρόσθεσε.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου, στις δικές της δηλώσεις, είπε ότι η βία είναι ένα πολύπλοκο κοινωνικό φαινόμενο ενώ επηρεάζονται ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που είναι οι γυναίκες και τα παιδιά και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Υγείας, που είναι ένα βασικό Υπουργείο και ένα σημείο αναφοράς των θυμάτων βίας, μόλις πολύ πρόσφατα άρχισε να δραστηριοποιείται σε αυτό τον τομέα.
Όσον αφορά την έρευνα που έγινε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή της πρόληψης και καταπολέμησης της βίας στην οικογένεια το 2007, η κ. Κυριακίδου είπε ότι «όταν ρωτήθηκαν οι επαγγελματίες υγείας αν γνωρίζουν για τις πρακτικές διαδικασίας που πρέπει να ακολουθούνται στο χειρισμό περιστατικών βίας στην οικογένεια, μόνο 25% του δείγματος αναφερθήκαν ότι γνώριζαν για τις γραπτές διαδικασίες, ενώ 56% ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν». Σε ερώτηση στα θύματα βίας αν ρωτηθήκαν ευθέως από τους επαγγελματίες υγείας αν είναι θύματα, συνέχισε, οι ίδιοι οι επαγγελματίες υγείας είπαν ότι μόνο 22% των επαγγελματιών υγείας ρωτούν ευθέως, ενώ τις περισσότερες φορές δεν ρωτούν και 56% απάντησε ότι ρωτά ένα θύμα οικογενειακής βίας μόνο μερικές φορές, περιστασιακά ή καθόλου.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Στέλιος Ιερωνυμίδης, στις δικές του δηλώσεις, είπε ότι «η μη επαρκής στελέχωσης των υπηρεσιών και οι ελλείψεις που αφορούν την εξειδίκευση και κατάρτιση των λειτουργών που έρχονται σε επαφή με θύματα βίας, όπως Αστυνομικοί, επαγγελματίες υγείας, οικογενειακοί σύμβουλοι, αλλά και ψυχολόγοι που επηρεάζουν άμεσα το βαθμό ετοιμότητας και την έλλειψη της άμεσης ανταπόκρισης σε περιστατικά έχουν ως αποτέλεσμα οι υπηρεσίες αυτές να αδυνατούν να παρέμβουν αποτελεσματικά».
Η Βουλευτής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα, στις δικές της δηλώσεις, είπε ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνών, οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας έχουν τριπλασιαστεί κατά την περίοδο 2004- 2010.
«Συγκεκριμένα, το 2004 είχαμε 397 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας για να φτάσουμε στο σημείο να μιλούμε το 2010 για περιπτώσεις, οι οποίες αγγίζουν τις 1.053. Είναι μεγάλη η αύξηση και η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων, δηλαδή το 85,3% είναι γυναίκες. Γι' αυτό η συζήτηση που έγινε σήμερα όσον αφορά το Υπουργείο Υγείας για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αντιλαμβάνεστε ότι στις Υπηρεσίες Υγείας του Υπουργείο Υγείας καταφεύγουν ως επί το πλείστον τα περισσότερα περιστατικά βίας. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν μηχανισμοί αντιμετώπισης περιστατικών βίας όσον αφορά το Υπουργείο Υγείας, να γίνει κατάρτιση των επαγγελματιών Υγείας και θα πρέπει να δημιουργηθούν εξειδικευμένα μέτρα για αντιμετώπισης της βίας στην οικογένεια», συμπλήρωσε.
Η κ. Μαυρονικόλα είπε, επίσης, ότι καταγγέλθηκε στην Επιτροπή ότι για να στοιχειοθετηθεί υπόθεση στο δικαστήριο όσον αφορά θύματα βίας, θα πρέπει να καταγγελθεί πρώτα η υπόθεση στην Αστυνομίας, από την Αστυνομία το θύμα πρέπει να μεταφερθεί στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου και απ’ εκεί πρέπει να πάρουν πιστοποιητικό ότι όντως έχει κακοποιηθεί για να πάει πίσω στην Αστυνομία, να στοιχειοθετηθεί η υπόθεση και πρόσθεσε ότι «εκείνο το οποίο εμείς ζητήσαμε είναι αυτή η διαδικασία τουλάχιστον όσον αφορά τις Πρώτες Βοήθειες του Νοσοκομείου σε περιστατικά βίας να υπάρχει μία προτεραιότητα όσον αφορά τα θύματα περιστατικών βίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
15/03/2011 - 15:3